PALL   Kizárólagos Magyarországi Importőre
OENOCLEAR

VISSZAMOSHATÓ SZŰRŐGYERTYA KIEMELKEDŐ TELJESÍTŐKÉPESSÉGGEL

Az OenoClear szűrőknek különleges tulajdonsága a nagyfokú részecskevisszatartó képesség és az egyszerű, gyors és hatékony tisztítás, ami a hosszú élettartam és a magas gazdasági hatékonyság alapját képezik.

A szűrő anyaga polyaramid rostokból áll, melyek rögzítve vannak egy tartó és egy folyadék elvezető réteg által, és mindez redőzött formában kerül be a szűrő felépítésébe. A szűrőanyag biztosítja az élesztők és a részecskék megbízható visszatartását, így tehát ez egy ideális előszűrő a membrán végszűrő előtt.

Az OenoClear szűrő kifejezetten borszűrési feladatkra lett kifejlesztve, mindamellett bebizonyította hatékonyságát más italgyártási alkalmazásokban is.

Jellemző tulajdonságai és előnyei

 • Polyaramid szűrőanyag magas részecske visszatartási kapacitással
 • Élesztők és részecskék eltávolítási megbízhatósága
 • Optimális előszűrő a membrán végszűrőgyertyák esetében
 • Visszamosható
 • Gyors és egyszerű tisztítás
 • Széleskörű vegyszer kompatibilitás
 • Hosszú üzemeltetési élettartam
 • Sterilizálható

Minőség

A gyártási folyamat és a tesztelési eljárás szigorú minőségi felügyelet alatt zajlanak, amely biztosítja a Pall szűrők kimagasló minőségi színvonalát, és eleget tesz az italgyártás speciális követelményeinek is.

A gyártás a Minőségirányítási Rendszer által előírt folyamatnak tesz eleget és az ISO 9001:2000 tanúsítvánnyal van ellátva. A szűrőgyártás során felhasznált polimeranyagok megfelelnek az élelmiszerrel való érintkezés előírásainak ( FDA, Title 21 CFR parts 170-199).

Jellemző mikroorganizmusszám csökkentés*
szűrőgyertya1

* A jellemző mikroorganizmusszám-csökkentés megállapítása 10"-os szűrőelemeken történik laboratóriumi próbafolyadékkal való tesztelés során.

Szűrő azonosítás
A szűrő azonosíthatóságának biztosítása érdekében minden egyes 10"-os szűrőelem külső tokja típussal és szorszámmal van jelölve. Ezeken felül minden egyes szűrőgyertyán fel van tüntetve a rendelési kód. A csomagoláson található nyomtatott címkén a termék neve, rendelési kódja és gyártási sorozat száma minden esetben feltüntetésre kerülnek.

Technikai adatok
Az OenoClear összes alkotó része termoplasztikusan hegesztett, aminek következtében a termék nem tartalmaz semmiféle ragasztóanyagot.

Az OenoClear felépítése
szűrőgyertya2

Rendelhető gyertyaméretek
Névleges hossz:

 • 10" / 254 mm
 • 20" / 508 mm
 • 30" / 762 mm
 • 40" 1016 mm

Jellemző térfogatáram / Nyomásesés

Jellemző térfogatáram egy 10" szűrőegységen tiszta víz esetében (1mPa*s viszkozitás)

Sterilizálás
Az OenoClear szűrők rendszerben többszörösen gőzzel sterilizálhatóak avagy forró vízzel fertőtleníthetőek.

* Tesztelési feltételek mellett mérve. Az egyéni összesített idő a sterilizálási folyamat paramétereinek függvényében változhat.

Maximálisan megengedett nyomásesés
Az alábbi táblázat tartalmazza a szűrési irányba megengedett maximális nyomásesést.

A szűrőgyertya a szűrési iránynak ellentétesen is öblíthető. Ennek megfelelően a max. megengedett nyomáskülönbség érték 50 kPa, amíg az öblítővíz hőmérséklete 20 °C.

*teljes mértékben kompatibilis folyadékok esetében, melyek vegyileg nem agresszívek, nem lágyítják, vagy nem bírnak semmiféle negatív hatással a szűrőre.

szűrőgyertya6

Rendelési kód (jelmagyarázat)

OENOCLEAR: A REGENERÁLÁS GYAKORLATI SZEMPONTJAI

Hosszú élettartam érhető el vegyi- és mechanikai tisztítással.

Mechanikai tisztítás
Normál üzemeltetés alatt az egész szűrőfelület egyforma feltételek mellett dolgozik. Visszaáramoltatás ideje alatt a szűrőfelületen az áramlási sűrűség hasonló mértékű, ezért nem lép fel egy jelentőségteljes hidraulikai sokkhatás, ezenfelül pedig a szűrőanyag redőzött geometriája nem kedvező a csupán viszszaáramoltatás alapú tisztítás hatékonysága szempontjából.

Abban az esetben ha jelentős mennyiségű szilárd részecske van jelen a ráfolyási ágban, indokolttá válik egy trapszűrő használata az OenoClear előtt.

Vegyi tisztítás
Vegyi tisztítás során a szűrőanyag szennyeződéseit a vegyszer feloldja, így a tisztítás hatásfoka nagymértékben függ a vegyszer koncentrációjától, hőmérsékletétől, illetve a vegyszer és a szennyeződés érintkezési idejétől. Vegyszeres tisztítás után elkerülendő a szenynyeződések a szűrőre való újbóli rávezetése. Tisztítás során mindig szűrt vizet ajánlatos használni. Szűrési tartomány: lμm.

Gyakorlati tisztítási tanácsok:
Szűrési munka végeztével, vagy delta p = 0,5 bar nyomáskülönbségnél, vagy 12 órás leállás esetén:

 1. Hidegvizes visszaáramoltatás a szűrési térfogatáram 1,5-2-szeresével, max. dp=0,5 bar mellett mindaddig, amíg kb. 10 percen keresztül tiszta folyadék lép ki.
 2. Melegvizes visszaáramoltatás (50 °C), legalább a szűrésnél használt térfogatáram mértékével, 10 percen keresztül, maximum dp=0,3 bar mellett.
 3. Forró vízzel (80 °C) szűrési irányban való feltöltés, és betárolás éjszakára. * Nagy szűrőházak esetén (pl: 11 db. szűrőgyertás ház) a felső 1"-os légtelenítőn keresztül történik az áramoltatás az alábbiak szerint: a) a betáp elzárása, b) a légtelenítő megnyitása, c) a visszaáramoltatáshoz szükséges víz betápjának fokozatos megnyitása, d) szobahőmérsékleten 5 percig törénő visszaáramoltatás ellenőrzött dp = max. 0,5 bar mellett, e) a betáp fokozatos megnyitása és 10 perces áramoltatás elvégzése, f) meleg vízre (50 °C) történő váltás és az a), b), c), d) és e) lépések megismétlése
 4. Reggel, melegvizes visszaáramoltatás (50 °C) lehetőség szerint a szűrési térfogatáram 1,5-2-szeresével, majd folytatólagosan hidegvízzel max. dp = 0,5 bar mellett.
 5. Visszahűtés után a szűrőház teljes leürítése és a termelés megkezdése.

Vegyszeres tisztítás, a forró víz alternatívája, minimum 1-szer hetente:

 • Visszaáramoltatás az 1-ben leírtak szerint
 • Visszaáramoltatással a szűrőház feltöltése a pufferolt klóro/szóda oldattal melynek szükséges koncentrációja: 300 ppm Cl, és hőmérséklete: 30 °C. Szükséges oldatmennyiség: 6 liter/ 10"-os szűrőegység (pl: 18 db, AB3... esetén = 320 liter). Az oldat mennyiségének felét a szűrőkre áramoltatjuk.
 • Az oldat reakcióideje: 10 perc.
 • A szűrőház leürítése, visszaáramoltatással a maradék oldat áramoltatása. Ezekután az A-ban leírtak szerint hideg vízzel való visszaáramoltatás ameddig a kilépő víz teljesen tiszta, klórmentes.

Fertőtlenítés, 12 óránál hosszabb leállás esetén:

 1. Visszaáramoltatás az 1-ben leírtak szerint
 2. Visszaáramoltatás az 2-ben leírtak szerint
 3. Hideg vizes visszaáramoltatással a szűrő lehűtése
 4. A szűrőház feltöltése 75 ppm
 5. koncentrációjú perecetsavas oldattal L Újraindulás előtt egy, az A-ban leírtak szerinti visszaáramoltatás addig, ameddig a tiszta víz teljesen kiüríti a perecetsavas oldatot. A szűrőház teljes leürítése és a termelés megkezdése.

Gőzzel való fertőtlenítés, a perecetsav alternatívája, 12 óránál hosszabb leállás esetén:

 • Visszaáramoltatás az 1-ben leírtak szerint
 • Visszaáramoltatás az 2-ben leírtak szerint. A szűrőház teljes leürítése.
 • A szűrt gőz bevezetése a szűrési iránynak megfelelően, a kondenzvíz eltávolítása, a szűrőházban max. 1 bar (120 °C) gőznyomás folyamatos ellenőrzése, a légtelenítő- és a leürítő szelepeknek részleges megnyitása 15-20 percig max. dp = 0,3 bar nyomáskülönbség mellett.
 • A szelepek elzárása a következő sorrendben: a) szűrőház kitározó, b) légtelenítő és leürítő, c) a szelepre steril sűrített levegő vagy nitrogén csatlakoztatása. A gáz nyomásának beállítása a szűrőházban lévő nyomásnál 0,5 bar-ral nagyobb értékre. A szelep megnyitása. d) A szűrőház betápjának elzárása.
 • A gázáram folytatása a szűrő visszahűtéséig. A rendszer túlnyomás alatti tárolása a következő használatig.
 • A rendszer újraindítása előtt a túlnyomás megszüntetése a légtelenítő szelepen keresztül, visszaáramoltatás végrehajtása az 1-ben és a 2-ben leírtak szerint. A szűrőház teljes leürítése és a termelés megkezdése.

OENOPURE

MEMBRÁN SZŰRŐGYERTYA BORSZŰRÉSHEZ

Az OenoPure szűrőgyertya sorozat kifejezetten borszűrési feladatokra lett kifejlesztve, és beminősítve. Ezek egy megbízható és hatékony részecske és mikrobiológiai szennyeződés viszszatartást biztosítanak. A hidrofil poliéterszulfon membránnal kialakított OenoPure szűrő, a borszűrésben érzékszervi szempontból kiváló karakterisztikát bizonyított.

Jellemző tulajdonságai és előnyei

 • Széleskörű vegyszer kompatibilitás
 • Megbízható mikroorganizmus visszatartás a választott visszatartási képesség („pórusméret”) függvényében
 • Ismétlődő sterilizálási ciklusok gazdaságos üzemeltetést eredményeznek
 • A jellemző egymásra dőlt redőzési technológia során elért nagy mechanikai stabilitás kiemelt gazdasági hatékonyságot eredményez.
 • Integritás vizsgálat céljából, hideg vízzel könnyen nedvesíthető

Minőség
A gyártási folyamat és a tesztelési eljárás szigorú minőségi felügyelet alatt zajlanak, amely biztosítja a Pall szűrők kimagasló minőségi színvonalát, és eleget tesz a borászat speciális követelményeinek is. A gyártás a Minőségirányítási Rendszer által előírt folyamatnak tesz eleget és az ISO 9001:2000 tanúsítvánnyal van ellátva. A szűrőgyártás során felhasznált polimeranyagok megfelelnek az élelmiszerrel való érintkezés előírásainak ( FDA, Title 21 CFR parts 170-199), illetve megfelelnek az EC direktíva 2002/72/EC előírásainak is. A gyártás során külön-külön minden egyes szűrő integritás vizsgálva van.

Jellemző mikroorganizmusszám-csökkentés*

* A jellemző mikroorganizmusszám csökkentés megállapítása AB1 szűrőelemeken történik laboratóriumi próbafolyadékkal való tesztelés során.

Szűrő azonosítás
A szűrő azonosíthatóságának biztosítása érdekében minden egyes 10"-os szűrőelem külső tokja típussal és szorszámmal van jelölve. Ezeken felül minden egyes szűrőgyertyán fel van tüntetve a rendelési kód. A csomagoláson található nyomtatott címkén a termék neve, rendelési kódja és gyártási sorozat száma minden esetben feltüntetésre kerülnek.

Technikai adatok
Az OenoClear összes alkotó része termoplasztikusan forrasztott, aminek következtében a termék nem tartalmaz semmiféle ragasztóanyagot.

Az OenoPure szűrő felépítése

Rendelhető gyertyaméretek

Jellemző térfogatáram / Nyomásesés

Jellemző térfogatáram egy új AB1 szűrőegységen tiszta víz esetében (1cP viszkozitás, 20 °C hőmérséklet)

Maximálisan megengedett nyomásesés
Az alábbi táblázat tartalmazza a szűrési irányba megengedett maximális nyomásesést.

Sterilizálás / Tisztítás
Az OenoPure szűrők rendszerben vagy autoklávban többszörösen gőzzel sterilizálhatóak avagy forró vízzel fertőtleníthetőek.

*Tesztelési feltételek mellett mérve. Az egyéni összesített idő a sterilizálási folyamat paramétereinek függvényében változhat.

Rendelési kód (jelmagyarázat)

PROFILE STAR

ABSZOLÚT VISSZATARTÓ KÉPESSÉGŰ, REDŐZÖTT, MÉLYSÉGI SZŰRŐ, MELY ÖTVÖZI A HOSSZÚ ÜZEMELTETÉSI ÉLETTARTAMOT ÉS A NAGY ÁTFOLYÁSI TELJESÍTMÉNYT

Lépést tartva a fejlődő technológiákkal, Pall folytatja a szűrés-megújítás hagyományát a ’Profile ’Star szűrővel, mely redőzött kialakítású polipropilén szűrő. Ez a lényegi kifejlesztés a szűréstechnikában egyesíti a Pall ’Profile’II mélységi szűrő és a ’HDC’II redőzött szűrő bizonyított sikereit ilymód kialakítva egy abszolút visszatartó képességű, redőzött mélységi szűrőt.

A Pall bizonyítottan sikeres technikája a szűrőanyag szálvastagságának változását használja és egy olyan pórusméret gradienst hoz létre a durvától (külső rétegekben) a finomig (belső rétegekben) amely a szűrőanyag teljes vastagságában egy folyamatosan nagy hézagtérfogatot eredményez. A Profile Star szűrők a legtöbb konkurens redőzött szűrőhöz képest hosszabb élettartamot biztosítanak. Szabadalmaztatott felépítésüknek köszönhetően, a Profile Star szűrők nyújtják a hagyományos redőzött polipropilén és a mélységi szűrők előnyeinek ideális kombinációját. A nyomásesés és a folyadékáram értékek összehasonlíthatóak a konkurens redőzött polipropilén szűrőkével miközben a lágy szennyeződések, mint pl. a gélek, leválasztásában is kiváló teljesítmenyt nyújt, és ez a szűrőanyag mélységének köszönhető.

A Profile Star szűrők 1,5 μm és 90 μm közötti abszolút visszatartással, illetve négy névleges gyertyahosszban érhetők el, ezek: 254 mm, 508mm, 762 mm és 1016 mm. Ezen szűrők teljes mértékű polipropilén felépítése rendkívül széleskörű folyadék kompatibilitást eredményez. Gyógyszeripari felhasználásokra optimalizált ’P’ minősítésű szűrőgyertyák is elérhetőek.

Jellemző tulajdonságai és előnyei
Abszolút visszatartás

 • 100% hatékonyságú szennyeződés visszatartás
 • Következetes, ellenőrizhető szűrés
 • Redőzött nagy felület
 • Rendkívül nagy szennyeződést tároló kapacitás
 • Hosszú élettartam
 • Nagy átfolyási teljesítmény
 • Kiváló gél eltávolítási kapacitás Rögzített pórus struktúra
 • A nyomáskülönbség és a térfogatáram ingadozások hatására nincs szilárd szűrőrész elmozdulás.
 • A rostok nem mozdulnak ki és nem sodródnak, így nem szennyezik az átfolyó folyadékot.
 • Teljes mértékű polipropilén felépítés
 • Rendkívül jó vegyi kompatibilitás egy széleskörű folyadékskálával.
 • Nagyon kevés kivonható anyag
 • Felületkezelő és kötőgyanták nem kerültek felhasználásra a gyártás során. Oldalszegés nélküli folyamatos felépítés
 • Maximális integritás biztosítása céljából a szűrőanyag a szilárd komponensekbe olvasztással (beforrasztással) szigetelt.

Üzemeltetési jellemzők
Kompatibilis* folyadékokban a maximális üzemeltetési nyomáskülönbség és hőmérséklet:

*teljes mértékben kompatibilis folyadékok esetében, melyek vegyileg nem agresszívek, nem lágyítják, vagy nem bírnak semmiféle negatív hatással a szűrőre.

Megjegyzés: A nyomáskülönbségek 1 centipoise (cp) viszkozitású folyadékokra vonatkoznak. Más folyadékok esetén a nyomáskülönbségek értéke konzervatív felbecsüléssel az illető folyadék cp —ban kifejezett viszkozitás értékével megszorzott nyomáskülönbséggel fejezhető ki. Az 508mm, 762mm és az 1016mm névleges hosszúságú szűrőgyertyák esetén a nyomáskülönbséget el kell osztani 2, 3, ill. 4-el. Az össznyomásesés kiszámításához a szűrőgyertya csoporton történő nyomásesés értékéhez hozzá kell adni a szűrőházon történő nyomásesés értékét. Kérem, használja az idevonatkozó szűrőház technikai adatlapot, vagy vegye fe a kapcsolatot a Pall-al.

Folyadékáram vs. nyomáskülönbség

Rendelési kód (jelmagyarázat)
1000 típus Kétoldalt nyitott végű, 70 mm átmérőjű elem kétvégén lapos tömítéssel. A szigetelés
biztosítása egy kötőrúd és egy szigetelő anyacsavar használatával érhető el.

*Abszolút érték alatt azt a mikronban meghatározott értéket értjük amelyre a módosított OSU-F2 teszt Beta értéke nagyobb mint 5000 (ld. SD1329 PALL kiadvány).